Brød- og tobaksbiller » Den ultimative guide

Brød- og tobaksbiller forekommer ofte i køkkener og lagerrum, hvor larverne laver tunneler i knækbrød/hårdt brød, nødder, pasta, tobak osv. Ved at inspicere nyindkøbte varer og holde områder til fødevareopbevaring rene, tørre og kølige kan man undgå billerne.

Brød- og tobaksbiller kommer normalt ind i vores hjem via nyindkøbte fødevarer. I følgende guide ser vi på, hvordan man undgår, at billerne etablerer sig, hvordan de ser ud, om der findes produkter, der kan bruges til at bekæmpe dem, samt hvordan dette kan gøres mest effektivt.

Kort om Brød- og tobaksbiller

Brød- og tobaksbiller er små biller, der hører til familien af borebiller. Forekommer de i hjemmet, vil man kategorisere dem som skadedyr, da deres larver gerne gnaver sig gennem tørre fødevarer såsom knækbrød, pasta, nødder, tørrede grøntsager, krydderier og mange andre organiske materialer. Tobaksbillens larver søger også efter økologiske nikotinprodukter. Nicher, sprækker, revner og andre steder, hvor krummer, snavs og affald har tendens til at samle sig, er fremragende ynglepladser for biller.

Udseende

Brød- og tobaksbiller er rødbrune i farven, kropsformen er oval og de er fint behårede. De er 2-4 millimeter lange. Brødbillen har rækker af prikker på overkroppen, hvilket tobaksbillen ikke har. De to biller kan også skelnes på deres følehorn. Hos brødbillen er de trådlignende med en tredelt kølle, mens de hos tobaksbillen er takkede. Begge biller er, som voksne, i stand til at flyve. De flyver gerne hen mod lys, f.eks. lamper eller vinduer

Larverne bliver lige under 5 millimeter lange i det sidste larvestadie. Larverne er hvide med korte, fine hår, og den buede krop ligner normalt et komma eller et C.

Livscyklus

Brødbillen gennemgår ligesom andre biller en fuldstændig forvandling og har fire udviklingsstadier: æg, larve, puppe og imago (det fuldt udviklede stadium af et insekt). Larvestadiet varer mellem 35 og 70 dage og puppestadiet 7-21 dage. Den fuldt udviklede brødbille lever op til et par måneder. Tobaksbillen lever normalt ikke mere end en måned.

Hvor længe forvandlingen tager, afhænger af temperaturen. Ved normale indendørs temperaturer kan arten have to generationer om året. Hunnen kan lægge op til 100 æg, som klækkes efter 6-10 dage. Larvestadiet varer mellem 35 og 70 dage og forpupperne 7-21 dage.

Bekæmpelse af Brød- og tobaksbiller

Da brød- og tobaksbiller normalt følger med nyindkøbte varer og dermed etablerer sig i køkkener og lagerrum, er det vigtigt at begynde at undersøge indkøbsvarer for at forsøge at finde kilden. Rengør skabene ved at støvsuge alle kroge og hjørner meget grundigt. Tør også af med en våd klud. Kassér alt, hvad der er angrebet, og opbevar så vidt muligt andre produkter i robuste og velforseglede beholdere. Sænk om muligt temperaturen. Da biller trives i fugtige lokaler, kan det være fordelagtigt at benytte sig af en affugter.

Forebyggende foranstaltninger

  • Undersøg nyindkøbte fødevarer.
  • Opbevar fødevarer i robuste beholdere med tætsluttende låg.
  • Rengør ofte køkkenet og skabe.
  • Efterlad ikke tørre fødevarer som knækbrød, skorper og lignende liggende ude.
  • Hold klimaet i dit spisekammer køligt og tørt. Så trives brød- og tobaksbiller nemlig ikke.
Se flere produkter