De fleste mennesker opbevarer en del fødevarer i deres køkken. Nogle fødevarer står i et skab mens andre opbevares i køleskabet eller i fryseren. Er man bosat i et ældre hus, er der måske endda opbevaringsrum, hvor der er køligt nok til opbevaring af fødevarer.
Køkkener af ældre dato kan være så små som et walk-in closet, mens køkkener i mere moderne hjem er en del større.
Vi anbefaler
Forebyg og undgå skadedyr i køkkenet
Det er ikke ualmindeligt at drømme om et stort køkken med masser af opbevaringsplads, hvor hjemmelavet syltetøj, marmelade og saft kan stå side om side med kornprodukter såsom müsli, mel og havregryn til konserves, tørvarer, frugt og andre småting.
Uanset hvilken type køkken du har i dit hjem, skal du rengøre det grundigt regelmæssigt. Dette inkluderer en grundig gennemgang af alle dine opbevarede fødevarer, hvor du sikrer dig, at der ikke er kommet skadedyr gennem emballagen og ind til produktet.
Det er især tørvarer såsom mel, gryn og brød, som er attraktiv føde for en række skadedyr. Selvom disse skadedyr kan ruinere store mængder fødevarer, er de sjældent i sig selv farlige eller sundhedsskadelige. Det er derimod først, når de er kommet gennem emballagen og ind til fødevarerne, at der kan begynde at komme rigtige problemer. Deres ekskrementer kan nemlig være sundhedsfarlige.
Almindelige skadedyr i køkkenet
Brødbiller
Voksne brødbiller bliver omkring 2-4 millimeter store, de kan flyve og kan gnave sig igennem alt fra pap til plastik og metal. Hver hun lægger omkring hundrede æg i løbet af sit liv, og det er larverne, der forvolder de største skader.
Egenskaber
- Brødbille er små og sorte eller brunsorte.
- Larverne gnaver sig ind til fødevarer såsom brød, pasta og tørret frugt
- Larverne forbliver normalt i den samme emballage, indtil de er fuldvoksne.
- Foretrækker at spise pasta, dyrefoder, knækbrød, nødder, tørre krydderier og tørret frugt
- Efterlader små hulrum
Melskrubber
En anden almindelig bille, der findes i køkkenet, er melskrubber. Denne bille er også brun-sort og lille, hvilket gør den svær at skelne fra brødbillen.
Det mest tydelige tegn på, at du er blevet ramt af melskrubber og ikke brødbiller, er den letgenkendelige lugt, som disse biller spreder i køkkenet. Melskrubbelarver, som er gule og kun få millimeter store, æder sig hurtigt gennem melposer eller lignende tørvarer, hvor de lever af indholdet, indtil de er fuldvoksne biller.
Egenskaber
- Melskrubben er lille og brun-sort
- Små gule larver, der lever af mel, korn, frø og lignende tørre varer
- Voksne melskrubber er svære at slippe af med, da de kan gå i månedsvis uden føde
- Larverne afgiver en genkendelig duft, der spreder sig i køkkenet
- De angrebne fødevarer får en grålig farve og tiltrækker lettere svamp end normalt
Bananfluer
De fleste har på et tidspunkt haft besøg af bananfluer, der på varme sommerdage næsten kan farve frugtskålen sort. Bananfluer er ikke helt så almindelige som brødbiller og melskrubber i køkkenet, selv om de gerne æder frugt og grøntsager, der er efterladt i køkkenet og på køkkenbordet. Bananfluer finder frugten ekstra lækker, hvis den er begyndt at rådne lidt.
Selv om bananfluen er lille i størrelse, er den kønsmoden efter kun otte dage. En bananflue kan lægge op til 500 æg, hvilket kan bidrage til en voldsom vækst og en følelse af, at de kommer ud af det blå.
Egenskaber
- Foretrækker at spise overmodne (eller rådne) frugter samt madrester og drikke
- Kan findes i affaldsposer, genbrugsspande, frugtskåle, vaske og køkkener
Tåler ikke varmt vand eller fælder med vand, rengøringsmiddel og eddike
Møl
Møl er et andet almindeligt skadedyr i køkkenet. Blandt de mest almindelige og udbredte arter er melmøl og den tofarvede frømøl, som også er de to arter, der er mest tilbøjelige til at angribe produkter som mel, chokolade, nødder og tørret frugt.
Egenskaber
- En voksen møl bliver ca. 1-2 cm lang og kan ofte flyve godt
- Møl er grå i farven med et mørkt tværbånd på vingepartiet.
- Den tovingede frømøl er kobberfarvet med et cremefarvet tværbånd på vingerne
- Larverne er cremehvide eller lysegrønne.
- Foretrækker at spise mel, korn, nødder, tørret frugt, chokolade og tørre krydderier
Tips til forebyggelse
De mest almindelige skadedyr i køkkenet omfatter forskellige typer biller, hvoraf den mest almindelige er melskrubben. Som navnet antyder, foretrækker melskrubber produkter som mel og gryn. Man kan nogle gange være så uheldig, at få melskrubber med hjem fra supermarkedet i emballagen, hvor de også lægger deres æg.
Derfor er det meget vigtigt at opbevare dine tørvarer i tætlukkende emballage. Glaskrukker bør desinficeres før brug, og du bør også undgå at lægge våde skeer og bageunderlag direkte i emballagen, da der let kan dannes kondensvand.
Hvis der er én ting, som skadedyr elsker mere end noget andet, er det fugtige miljøer, da de er særligt gunstige for insekternes reproduktion.
Hvis du følger vores tips og råd, er du i en god position til selv at forebygge skadedyrsangreb. For at opnå de bedste resultater skal du holde øje med både køkkenet og skabe, og det skader ikke at kigge i udestuen, drivhuset eller på altanen fra tid til anden.
Ved skadedyrsangreb i køkkenet skal du
- Tømme hele køkkenet for mad og andre produkter
- Rengøre alle overflader med en fugtig klud dyppet i varmt vand blandet med et par dråber rengøringsmiddel og citronsaft
- Være ekstra omhyggelig med at tørre lister og dørhåndtag af samt vaske gulvet.
- Frys berørt mad ned og smid det i husholdningsaffaldet, helst så tæt på afhentning som muligt
- Sørg for, at al emballage er tæt forseglet, så hverken fugt eller insekter kan trænge igennem.
For at forhindre angreb i køkkenet bør du
- Tømme og rengøre køkkenet regelmæssigt og i overensstemmelse med ovennævnte procedurer
- Åbne poser, dåser og anden emballage og undersøg indholdet, inden du opbevarer det i køkkenet
- Brug støvsugerens forskellige mundstykker til at nå store overflader samt smalle kroge og hjørner
- Placér poser med rødcederspån i køkkenet (undgå insektspray i umiddelbar nærhed af fødevarer)