
Skimmelsvamp er en fællesbetegnelse for mange forskellige mikroskopiske svampe og bakterier. Man kan finde skimmelsvamp på brød, i bryggerset, på ost, i sommerhuset og i gæren, når vi bager. Skimmelsvampe forekommer utroligt mange steder, og nogle af dem er ufarlige, hvor andre kan være direkte livsfarlige.
Vi anbefaler
Kort om skimmelsvamp
Betegnelsen skimmelsvamp omfatter mange forskellige mikroskopiske svampe og bakterier. Skimmelsvampe kan bestå af mange forskellige svampe, som ikke nødvendigvis er nært beslægtede med hinanden. De lever af at nedbryde dødt materiale, men kan også vokse i levende planter og på insekter, hvor skimmelsvampen forårsager sygdom. Skimmelsvampe trives i fugtige omgivelser, men de kan også etablere sig i miljøer uden høj luftfugtighed og vokse på næringsholdige overflader. Skimmelsvamp frigiver sporer, der kan forårsage problemer for mennesker, dyr og planter. Der er nogle skadedyr, som tiltrækkes af skimmelsvamp, f.eks. skimmelbiller og husstøvmider. For det meste vokser skimmelsvampe kun i overfladen af det påvirkede materiale, men er der eksempelvis tale om et brød, vil skimmelsvampen have spredt sporer gennem hele brødet. Disse sporer kan være livsfarlige at indtage, og skimmelramt brød bør derfor ikke indtages. Gær er mikroskopiske, encellede svampe. Der findes ca. 10 000 arter af skimmelsvampe, men kun 5 arter, der vokser indendørs.
Bekæmpelse af skimmelsvamp
Den type skimmelsvamp, der er usund for mennesker og kæledyr, er som oftest skimmelsvamp, der kan vokse i vores hjem eller på vores arbejdspladser. Astma og allergi er blot nogle af de symptomer, som skimmelsvamp kan forårsage. Uanset hvor stort eller lille et skimmelangreb er, skal skaderne udbedres. Undersøg omhyggeligt, hvad den underliggende årsag er. Synlig skimmel kan være et tegn på mere alvorlige skader fugtskader. Hvis der kun er tale om små, overfladiske forsamlinger, og såfremt overfladen ikke er porøs, kan man bruge eddike til at dræbe skimmelsvamp. I tilfælde af større angreb skal du kontakte en fagperson, der kan foretage en skimmelsanering.
Forebyggende tiltag
Ved konsekvent at overvåge luftfugtigheden i bygninger, depoter, individuelle rum og især fugtfølsomme lokaler kan du handle hurtigt, hvis der opstår risiko for skimmelsvamp. Det samme gælder for fødevarer. Spis aldrig muggen mad.