
Tøjmøl, pelsmøl eller melmøl – uanset hvilken type møl, der er tale om, er du sandsynligvis nødt til at finde detektiven frem i dig for at finde deres skjulesteder. For du kan være sikker på, at de gemmer sig – selv i de mest rene og organiserede hjem.
Vi anbefaler
Hurtig Guide: Møl
- Rengør: Snavs er kilden til møl. Rengør grundigt for at fjerne alle æg, larver og pupper. Tekstiler skal vaskes ved høj temperatur eller fryses for at dræbe eventuelle tilbageværende larver. Brug insektspray på revner og lister, hvor larverne kan gemme sig. Al mølspist mad skal kasseres.
- Fælder: Placer mølfælder for at fange de tilbageværende møl. Fælder kan også bruges til at forhindre nye angreb.
- Cedetræ: Forebyg forekomsten af møl i klædeskabe og skuffer med cedertræ
Fakta om møl
Møl, som faktisk er natsommerfugle, findes næsten overalt i verden. Alene i Danmark er der 45 kendte arter, hvoraf klædemøl og pelsmøl er de to mest almindelige arter, men mange danske hjem (især i køkkenet) er også ramt af melmøl.
Både klædemøl og melmøl lever indendørs og gør ikke den store skade, når de først har udviklet sig til voksne møl. Her er det snarere larverne, der giver problemer, da de kan angribe alt fra madvarer til tekstiler. Da møl er meget små, er selv det mindste hul nok til, at de kan komme ind, og når de først har fundet vej ind i hjemmet, kan de være meget svært at opdage og slippe af med.
Møl kan godt lide at gemme sig, hvor der er mørkt og gerne lidt støvet. Derfor bør du være ekstra omhyggelig med at tjekke områder, der sandsynligvis ikke rengøres så ofte eller lige så grundigt som andre overflader i huset, såsom klædeskabe, skuffer, lofter og under tæpper. Brugt tøj er også vigtigt at tjekke, da det er svært at vide, hvornår, hvor og hvordan det er blevet vasket.
Ovenstående gælder dog primært klædemøl, men melmøl kan også godt lide trange, mørke rum og gemmer sig i køkkenskabe og køkkener, hvor der som regel er både madrester og krummer – begge dele et festmåltid for melmøl. Derfor er det vigtigt at tjekke fødevarer som mel, havregryn, mysli og lignende, som du tager med hjem fra supermarkedet. Det er også vigtigt at opbevare disse fødevarer tørt og i velforseglet og robust emballage.
Tip! For at forebygge problemer med møl kan du benytte dig af SkadedyrsExpertens cedertræprodukter.
Sådan ved du, at du har møl
For at kunne forebygge og opdage mølangreb i god tid, skal man vide, hvordan man identificerer dem. Det gør du ved at holde øje med udseende, adfærd og fødepræferencer. Voksne møl er meget små og normalt grå eller gullige i farven. Her adskiller pelsmøl sig dog en smule fra andre møl ved de mørke pletter, der pryder bagsiden af vingerne.
Klæde- og pelsmøllarver angriber primært organisk materiale såsom pels, ruskind, læder og fjer. Syntetiske materialer angribes mere sjældent og primært, hvis de også indeholder naturlige dyrefibre.
Larverne udklækkes typisk i naturlige materialer, hvor de har direkte adgang til føde, så de hurtigt kan vokse sig store. Det betyder, at tøj, møbler, puder, tæpper, gardiner og andre tekstiler fremstillet af ikke-syntetiske materialer kan blive angrebet af møl. Hvis der desuden er meget støv og fnug i nærheden, er der stor risiko for, at møl etablerer sig et sted i nærheden.
Læs vores guide til, hvordan du slipper af med møl
Melmøllarver foretrækker derimod at leve i køkkenet eller endnu bedre i et spisekammer eller lignende. Her er det også vigtigt at holde rent og ryddeligt og omhyggeligt lukke al emballage, der bruges til madlavning og bagning.
Tip! Erstat poser og papemballage (som let bliver fugtige) med tætsluttende glas- og metalbeholdere. Så er det nemmere at gøre rent og holde tæt. Hvis du vil være endnu mere sikker, bør du også rengøre krukkerne med jævne mellemrum.
Opdag, forsegl og forebyg
De fleste af os kan godt lide at lufte ud i sommermånederne, og det er her, problemerne med klædemøl normalt er værst. Hvis det er varmt udenfor, udklækkes møls æg cirka ti gange hurtigere end om vinteren, hvilket resulterer i en meget hurtig spredning af møl, som ganske enkelt kommer ind gennem åbne vinduer og døre.
Når det er sagt, er der et par ting, man skal huske på, når man lufter ud:
- Luft ud midt på dagen i stedet for tidligt om morgenen eller sent om aftenen.
- Dæk ventilationskanaler med et fintmasket net eller lignende.
- Fjern gamle fugle- og hvepseboer omkring huset og på taget.
- Rens tagrender regelmæssigt.
- Sæt låg på tønder og andre beholdere, der bruges til at opsamle vand.
- Rengør hele kælderen og/eller loftet, hvis der er tale om angreb i etageejendomme med tilstødende lofts- og lagerrum.
Hvis du på trods af forebyggende foranstaltninger har fået møl, er der også meget, du kan gøre:
- Rengør det berørte område meget omhyggeligt.
- Prøv at identificere den type møl, du har med at gøre, så du kan købe fælder og midler derefter.
- Tør hylder, skuffer, vindueskarme osv. af en ekstra gang, før du anvender produkter, der bruges til at bekæmpe møl (f.eks. lavendelolie eller insektspray).
- Gentag processen regelmæssigt for at opnå den bedst mulige effekt.
- Tjek facaden, ventilationsåbninger og vinduer, og forsegl/udskift eventuelle hulrum og ødelagte net.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan slipper jeg af med møl?
Det er bedst både at foretage forebyggende foranstaltninger samt direkte bekæmpelse. Hvis du har et problem med møl, skal du først støvsuge og rengørre det berørte område, så det er rent og støvfrit. Placer mølfælder i skabe og små rum for hurtigt at opdage eventuelle angreb. Brug også cedertræ, som skræmmer en bred vifte af skadedyr væk.
Hvordan vælger jeg den rigtige mølfælde?
Hvis du har problemer med møl i klædeskabe (mest almindeligt) og andre steder, hvor der er tekstiler, skal du vælge en fælde til klæde- og pelsmøl. Hvis der er problemer med møl i køkkenet, er det sandsynligvis melmøl, så der skal vælges en fælde til disse.
Hvilken slags møl har jeg?
Møl, der forekommer i tekstiler, er som regel klæde- eller pelsmøl, mens møl, der forekommer i køkkenet, som regel er melmøl. Du kan også genkende de forskellige møl på de skader, de forårsager. Klædemøl laver små huller i tøjet, og melmøl er kendetegnet ved det klæbrige spindelvæv, de efterlader i tørre fødevarer som melprodukter, skorper, ris og kiks.